V letošním roce uplynulo již 25. výročí od podepsání smlouvy o partnerství mezi Loktem a německým Illertissenem. Oslavy výročí se konaly tentokrát v partnerském městě Illertissen. První květnový víkend tak vyrazili zástupci města, společně se členy loketských organizací a spolků, hudebníků ze ZUŠky a pěveckého sboru Cubitus, na společné setkání. Zástupci našeho partnerského města pro ně připravili pestrý program, který byl slavnostně zahájen již v pátek večer panem starostou Jürgenem Eisenem a prezidentkou komise pro partnerství Susanne Asam.

V sobotu dopoledne pak proběhlo společné sázení lípy, která byla přivezena z Lokte. Poté si každý z účastníků měl možnost vybrat z programu, který pro ně byl připraven: koupání v bazénu Nautilla, putování po Včelí stezce nebo komentovaná prohlídka města. Sobotní večer se pak nesl v duchu oslav partnerství, vzájemného setkávání, vzpomínek, dobrého jídla a pití. Všichni účastníci byli pozváni na bavorský večer, který uspořádali místní hasiči v rámci jejich 112. výročí založení sboru hasičů v Illertissenu, a kde jim pan starosta Zdeněk Bednář předal jako dárek hasičskou sekeru a na zakázku vyrobenou skleněnou přilbu.

V neděli dopoledne proběhla slavnostní mše, kterou celebroval augsburský pomocný biskup Anton Losinger, za přítomnosti pana faráře Jiřího Majkova. Milým gestem jejího zakončení byla hra na zvonkohru, kdy zazněla naše česká hymna. Po slavnostní mši byli loketští pozváni na pozdní snídani tzv. Weisswurstfrühstück a po dlouhém loučení a předání dalších dárků odjeli plni přátelských dojmů z pohostinného města Illertissen.